Werk a/d lange teugel

“Het kroonjuweel van de klassieke rijkunst”

Zo word het werk aan de lange teugel bij de Spaanse rijschool in Wenen ook wel genoemd, en als je het zelf een keer gedaan hebt dan snap je gelijk waarom. Het is gewoon moeilijk! Je zit- en beenhulpen vallen weg, je zal dus echt met die lange teugel, je lichaamshouding en intentie moeten werken. Dat is een uitdaging, je valt zo door de mand als je iets niet helemaal voor elkaar hebt, je hebt niks om te compenseren. Maar als je dan eenmaal zo mooi en harmonieus rond kan lopen met je paard dat het voelt alsof jullie één zijn, dan geeft dat echt een kick!

In Wenen worden de paarden eerst volledig opgeleid aan de hand en onder het zadel, om vervolgens als het ware te worden gepresenteerd aan de lange teugel. Dat is mede omdat het zonder wederzijds vertrouwen en respect gewoon niks gaat worden, je loopt immers schuin achter je paard. Een kwetsbare positie voor de ruiter, die achterbenen zijn nu wel erg dichtbij. Maar ook een kwetsbare positie voor het paard, een vluchtdier met geen tot weinig zicht achter zich en ineens gaat daar een mens lopen die van alles van hem wil… Moeten wij dan maar wachten tot we ook op hogeschool niveau zijn met onze paarden voor we gaan werken aan de lange teugel? Nee hoor, zeker niet! Daar is het veel te leuk voor. En behalve dat is het ook nog eens een waardevolle aanvulling op de training.

Voordelen:

  • Het vertrouwen van een onzeker paard vergroot doordat het voorop leert lopen zonder dat het de ‘ruiter’ kan zien.
  • Zelfverzekerde paarden leven vaak helemaal op aan de lange teugel, ze vinden het prachtig om voorop te lopen en groeien van trots.
  • Het vertrouwen in elkaar word groter doordat jullie ook vanuit deze positie leren samenwerken.
  • Afwisseling! Niemand vind het leuk om altijd maar hetzelfde te moeten doen, ook paarden niet.
  • Je focus word beter, met werk aan de lange teugel stuur je met je lichaam en intentie. En omdat je minder hulpen kunt gebruiken dan onder het zadel val je sneller door de mand als je dat vergeet. Dat komt ook bij het rijden weer van pas.
  • Je kunt je paard soepeler en sterker maken zonder extra ruitergewicht.
  • Je kan trainen aan zwaardere oefeningen zonder je paard in de weg te zitten.
  • Je paard loopt voor je uit dus je kan zien wat er in zijn lijf gebeurd tijdens de training en daar kan je weer op inspelen.
  • Je communicatie word preciezer, wat ook je rijden weer ten goede komt.
  • Het geeft je een plan om aan te werken, en het hebben van een plan is ook goed voor je relatie, je werkt samen ergens naartoe.
  • Ook kleinere pony’s kunnen op deze manier gymnastisch getraind worden.
  • Goede aanvulling voor menners die niet graag rijden maar hun paard toch soepel willen houden.
  • Het is gewoon ontzettend leuk!

Voor iedereen en elk paard geschikt?

In principe kan iedereen met zijn/haar paard gaan werken aan de lange teugel. Máár, en die is er zeker, je hebt wel een goede basis nodig want het is niet enkel een leuke stuuroefening. Het kan dus best zo zijn dat jullie eerst nog wat training nodig hebben voordat het werk aan de lange teugel echt iets toevoegt.

  • Veiligheid staat voorop, kun je veilig achter je paard lopen? En vertrouwt je paard het wel als jij achter hem loopt?
  • Je paard staat goed aan de hulpen, liefst ook stemhulpen. Dat maakt de kans op miscommunicatie vele malen kleiner.
  • Je paard is in balans en kan op eigen benen lopen zonder op de voorhand te gaan hangen. Veel paarden doen dit in het begin een beetje en daar kun je prima aan werken, maar als je paard de kracht nog niet heeft om die balans te houden kun je daar beter eerst aan werken op een andere manier. Bijvoorbeeld door te werken aan de hand of aan de enkele of dubbele longe. Het is namelijk moeilijk om het hoofd van je paard omhoog te vragen vanuit de positie waarin je loopt.
  • Als je paard scheef is kun je dit beter eerst oplossen met werk aan de hand, je loopt dan dichter naast je paard en kunt zo makkelijker oefeningen in zetten en je paard weer recht maken na iedere oefening. Dat laatste word vaak verwaarloosd maar is minstens zo belangrijk als de zijgangen.
  • Je paard is al bekend met trainen vanaf de grond, hetzij werk aan de hand, dubbele longe werk en/of grondwerk á la natural horsemanship. Het mooist is allemaal natuurlijk, maar één van deze trainingsvormen is het minimum. Je hebt een goede basis in communicatie nodig voor je begint.
  • Je hebt zelf een redelijke conditie, je moet je paard bij kunnen houden in wandeltempo, ook wanneer je paard draaft of zelfs galoppeert. Je wil niet dat jouw conditie de harmonie verstoort doordat je er maar wat achteraan sleept.
  • Je paard is toe aan het verzamelde werk, zeker als je ook stukjes draf wil gaan doen. Wat je ten alle tijden wil voorkomen is dat je paard leert lopen in een sukkeldrafje, dan moet je dat er weer uit trainen en dat is vaak lastiger dan iets (goed) aanleren. “Take the time it takes, so it takes less time” zoals Meneer Parelli dan heel treffend zegt.

Genoeg redenen om het te gaan doen! En ja, ook een paar om het (nog) niet te doen, mocht dat het geval zijn dan kunnen we samen een trainingsplan maken om naar het werk aan de lange teugel toe te werken. Dat kan zijn door middel van longeren aan de enkele of dubbele longe, en werk aan de hand.

Een les duurt ca 45 minuten en kost E40,- Woon je buiten een straal van 10km vanaf Vlaardingen (3132 SV) dan komt daar nog een reisvergoeding bij, hier staan de tarieven op een rijtje.