Efffectief longeren

Functioneel trainen aan de longe, met meer Fun en Finesse

Functioneel

Als je weet wat je doet kun je veel gerichter trainen, en zo de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van je paard verbeteren in veel minder tijd.

Fun

Ontzettend veel inspiratie om te kunnen variëren zodat het nooit saai wordt. Als je een spelletje maakt van het longeren zal je paard graag meedoen.

Finesse

Leer hoe je je eigen hulpen en lichaamstaal kan verfijnen zodat er aan de longeerlijn een bijna onzichtbaar gesprek ontstaat tussen jou en je paard.

Heb jij de cirkel rond?

De cirkel van…

…emotioneel, mentaal...

Laat jij je paard alleen maar uitrazen aan de longe? Zie je het als noodzakelijk kwaad? Of lukt het helemaal niet?

Toen mijn eerste eigen paard in mijn leven kwam startte ik met Grondwerk, en leerde ik dat longeren (je paard eindeloos rondjes laten lopen) geestdodend was… Ik ging loswerken en liet haar vrij om me heen lopen op een cirkel. Dat ging best goed, ik leerde vooral heel erg mijn eigen lichaamshouding in te zetten en werd heel bewust van intentie.

Later leerde ik meer over de psychologie achter het longeren, “what’s in it for the horse?” Tsja, wat vind zo’n paard nu eigenlijk van rondjes lopen, en waarom zou hij dat voor je doen? Er zijn ontzettend veel paarden die dat dus gewoonweg niet doen!

Door te leren van verschillende methodes, maar vooral van heel veel verschillende paarden heb ik geleerd om naar de kern van de training (in dit geval longeren) te kijken. Waarom lukt het niet? En hoe zorgen we samen dat het wel lukt? Een beetje psychologie aan een touwtje.

…en fysiek.

Na jaren vooral horsemanship (grondwerk) bestudeert te hebben ging mijn merrie in 2016 steeds minder goed lopen, ik kon mijn vinger er niet op leggen, maar ik had ook geen idee waar ik op moest letten. En dus ben ik me ook gaan verdiepen in duurzame dressuur en de biomechanica van het paard.

Ik had me al die jaren zo op het mentale en emotionele stukje gericht, en nu kwam daar ‘fysiek’ ook bij en werd het plaatje pas echt compleet. Ik weet nu wat wel en wat geen gezonde beweging is.

Door je paard fysiek in balans te trainen komt hij zoveel lekkerder in zijn vel te zitten, letterlijk en figuurlijk. Dat waren onze missende puzzelstukjes! Onze cirkel is rond (ook letterlijk trouwens, en dat is best een hele kunst aan de longeerlijn ;-)) Het combineren van psychologie en biomechanica maakt dat je heel functioneel kunt trainen op een leuke en uitdagende manier. Voor jou en je paard! Je wordt zelf steeds creatiever en je paard zal graag met je meedoen omdat het leuk is en omdat hij zich er goed bij voelt.

Wat mensen zeggen op Social Media….

Eva heeft in 2017 twee keer een super leuke clinic gegeven bij ons op stal. Ze kan naadloos inspelen op een heel divers scala aan paarden; van mini tot sportpaard, tot koudbloed. Inspirerend en motiverend!

Janneke Jansen van De Ruiterschool

Eva heeft zoveel rust en zoveel kennis dat ze je heel goed en fijn alles uit kan leggen. Fantastische instructrice met een goed warm hart voor de paarden.”

Sari Schuit

Mijn dochter had pas haar eerste les bij Eva, ze deden samen grondwerk, gericht op kennismaken en communicatie. Eva leert haar op een natuurlijke manier werken met paarden, afgewisseld met een spelletje. In alle rust en met aandacht.

Toen ik vroeg aan mijn dochter of ze vaker wilde lessen, zei haar grote glimlach mij genoeg.”

Laura en Femke

“Eva geeft mij al langer les met mijn eigen paard. Afgelopen vrijdag les gehad met Fen; Eva haar paard. Wat was dat ontzettend interessant! Tijdens de les echt een beeld gekregen van wat ik mijn paard allemaal kan bereiken. En daarbij, de rust en duidelijkheid die Eva biedt tijdens de lessen maakt het én leuker én een stuk makkelijker. Eva is zeker aan te raden als je interesse hebt in Natural Horsemanship lessen!”

Bente van Bodegom

Maakt jouw paard het zichzelf gemakkelijk?

Zelf zie je meestal niet wat de oorzaak van het probleem is als het longeren niet wil lukken, je zit er midden in. Letterlijk, je staat in het midden van de cirkel, of van wat een cirkel zou moeten zijn…

Herken je iets uit deze veelvoorkomende problemen?

  • Trekt je paard zich los?
  • Loopt jouw paard altijd met zijn hoofd naar buiten (linksom, rechtsom of beide kanten)?
  • Je krijgt je paard al niet op de cirkel om mee te beginnen…
  • Je paard loopt geen stap harder dan jij (eigenlijk loop jij zelfs harder).
  • Je paard komt steeds naar je toe…
  • Je paard draait zich om op de cirkel…
  • Je paard is niet te stoppen als hij eenmaal gaat…
  • Het lukt je niet om een cirkel aan te houden, het lijkt eerder op een misvormd ei.
  • Je twijfelt of je paard wel verantwoord loopt vanuit biomechanisch oogpunt gezien, want hoe zie je dat nou?
  • Je vind het zo ontzettend saai…

Voor ieder van deze problemen is een oplossing, die vaak veel simpeler is dan je denkt. Door eerst te leren zien wat de oorzaak is ben je al op de helft.

Paarden die geen plezier en/of balans op de cirkel hebben maken het graag makkelijk voor zichzelf (zeg nou zelf, zou jij de moeilijke weg kiezen als je niet weet wat het je oplevert?). Soms zijn het maar kleine signalen, soms heel groot, bijvoorbeeld als je paard zich los trekt of als je je paard al niet eens op de cirkel krijgt. Dan valt er weinig te trainen.

En is dat omdat je de verkeerde signalen afgeeft? Of heeft je paard het echt moeilijk met de laterale buiging rechtsom? En misschien is jouw paard gewoon veel te slim is om eindeloos rondjes te lopen.

Ontdek de logica van longeren en maak het functioneel en fun!

In het kort, wat ga je leren:

1. Problemen herkennen door met elkaar video’s te analyseren.

2. Problemen opdelen in stukjes om tot de kern te kunnen komen.

3. Hoe het interessant en leuk wordt voor je paard.

4. Herkennen wanneer je paard in balans loopt.

5. Hoe je je paard in balans helpt.

6. Verschillende stijlen van longeren en wanneer je deze inzet

5. Variatie!

Inhoud van de cursus

3 weken lang duiken we met een groepje in de kunst van het longeren. Samen leer je meer, maar de groep blijft klein zodat iedereen zich prettig voelt en er genoeg tijd is voor individuele aandacht.

Module 1:

Mentaal en emotioneel welzijn.

  • Hoe denkt een paard?
  • Ontspanning en vertrouwen.
  • Hulpen en lichaamstaal.
  • Ropeskills
  • Video’s analiseren.

Datum: 31 augustus

Tijd: 19.30 tot 21.30

Module 2:

De basis van een ronde cirkel.

  • Hulpen en lichaamstaal.
  • Houding en positie.
  • Wanneer beweegt je paard in balans?
  • Video’s analiseren.

Datum: 14 September

Tijd: 19.30 tot 21.30

Module 3:

Gevarieerd en functioneel longeren.

  • Wat is functioneel trainen?
  • Overgangen.
  • Travelling circles.
  • Inspiratie en variatie.
  • Video’s analyseren.

Datum: 28 September

Tijd: 19.30 tot 21.30

Na deze cursus….

  • Kan je problemen herkennen, opdelen in kleine stukjes en oplossen!
  • Weet je hoe je jouw paard kan motiveren.
  • Ben je bekend met de verschillende manieren van longeren en weet wat bij jou en je paard past.
  • Kan je zien of je paard in balans loopt.
  • Heb je genoeg inspiratie om er een leuke training van te maken.
  • Maak je effectief gebruik van je houding en lichaamstaal.
  • Ben je subtieler in je hulpen.
  • HEEFT JE PAARD ER WEER PLEZIER IN!

Nu voor de eenmalige prijs van 89,-

Dat is minder dan 3 privélessen (á 40,- per les)! Hiervoor krijg je veel meer informatie dan ik in die 3 lessen kan geven.

Deze prijs is eenmalig omdat dit een pilot is, de eerste cursus met (live) online uitleg en begeleiding.

F.A.Q.

Q. Waarom een online cursus en geen praktijk cursus?

A. Online heeft als voordeel dat iedereen, uit alle windstreken, mee kan doen. Ook als je je paard niet kan vervoeren, of als je geen instructeur van buitenaf op jouw stal mag ontvangen.

A. Daarnaast kan er veel theorie en beeldmateriaal gedeeld worden en heb je daar meer aandacht voor dan wanneer je je paard ook in handen hebt (volle focus!).

A. Zo kan de prijs laag blijven, 3 volle avonden voor de prijs van 3x een half uur privéles (en daar past echt niet zoveel kennis in als in deze cursus).

Q. Kan ik ook praktijk les volgen?

A. Jazeker, als je in de omgeving van Rotterdam woont kun je op regelmatige basis les volgen. Woon je verder weg, dan kun je een clinic organiseren. En we kunnen aansluitend aan deze online cursus ook een praktijkdag plannen om met elkaar al het geleerde in de praktijk te brengen.

Q. Ik ben een beetje digibeet, kan ik dan wel meedoen?

A. Ja hoor, het programma zelf is makkelijk te volgen en mocht je er echt niet uitkomen dan help ik je uiteraard, tot nu toe is er nog niemand geweest die de online cursussen niet kon volgen.

Q. Is het ook mogelijk om de cursus te kopen zonder de bijeenkomsten zodat ik ik mijn eigen tijd kan leren?

A. Op dit moment nog niet, maar het kan zijn dat er een cursus zonder begeleiding komt voor een gereduceerd tarief.

Q. Ik heb een jong paard, is deze cursus geschikt voor ons?

A. Je kan meedoen met een paard vanaf 3 jaar, ik ben geen voorstander van lang longeren met een jong paard, maar de opbouw in deze cursus helpt je wel met het juist aanleren. Zo kun je rustig en spelenderwijs opbouwen, het gaat niet om lange sessies, maar samen leren en plezier maken is wel belangrijk!

A. Is je paard jonger dan 3, of nog heel jeugdig dan raadt ik je aan te wachten, of te starten met de https://www.ponytales.nl/ponytales-online-leeromgeving/ cursus.

Op een rijtje:

  • 6 weken -> 3 online lessen met alle ruimte voor jouw persoonlijke vragen en ontwikkeling.
  • Iedere week behandelen we een module, zo heb je tussendoor tijd om te oefenen en de stof goed eigen te maken.
  • Iedere module starten we met elkaar, de eerste keer natuurlijk in de vorm van een voorstelrondje, de 2e en 3e module starten we met vragen en bevindingen.
  • Deel je eigen video om je progressie te laten zien, of juist voor een aantal extra ogen als je ergens tegen aan loopt, want meer ogen zien ook letterlijk meer!
  • Ik deel mijn video’s ook met jullie, juist de bloopers en leermomenten die niet op social media te zien zijn.
  • We houden het ten alle tijden positief, zodat iedereen durft te delen, en te leren.