Het scala is breed. Keus genoeg dus er zal vast iets zijn wat je aanspreekt en waar je graag meer over wil leren. En mocht je niet kunnen kiezen dan helpt het misschien als ik je vertel dat er een logische opbouw in de verschillende ’takken van sport’ zit. Zo ga je met horsemanship vooral aan de gang met grondwerk en leer je je paard o.a. wijken voor druk, de basis van alles wat je met je paard doet of wil gaan doen. Superhandig als wijken voor druk goed bevestigd is, bijvoorbeeld voor als je met je paard aan de hand gaat werken. Om hem sterker te maken zodat je paard meer en meer kan verzamelen, wat je weer nodig hebt aan de lange teugel. Of je verdiept je in leerprincipes wat je helpt om het longeren makkelijker en leuker te maken. Longeren is weer belangrijk om je paard lekker voorwaarts te laten gaan ter afwisseling op het verzamelde werk aan de hand en de lange teugel. En dit alles is sowieso een goede aanvulling en afwisseling op het rijden.
Het mooiste van alles is eigenlijk dat al deze onderdelen jou vormen tot een goede horseman of horsewoman. Goed horsemanship is aanvoelen en zien wat je paard nodig heeft en daarop inspelen, en jezelf blijven ontwikkelen. Ontwikkelen in gevoel, loslaten, leren zien, bewust worden van je jezelf en van je paard, weten wat te doen en ook wanneer te stoppen.
- (Natural) Horsemanship
Hierbij leer je over paardengedrag, over leerprocessen en hoe je samen een eigen taal kan ontwikkelen die jullie beiden begrijpen. Zo ga je elkaar meer vertrouwen, kun je (nog) beter samenwerken en nog veel meer plezier maken. Daarbij is het de basis voor alles wat je met je paard wil doen. Dressuur, springen, working equitation, buitenrijden, werk aan de hand of aan de lange teugel, alles kan met een goede basis!
Lees meer over Natural Horsemanship.
- Werk aan de hand
Werk aan de hand is een ontzettend handige en nuttige vorm van trainen voor álle paarden. Je kunt je paard soepel en sterk maken zonder het gewicht van de ruiter, werken aan moeilijke oefeningen zonder je paard in de weg te zitten en je kunt hier heel effectief mee zijn in een korte sessie. Ideaal als extra training voor het wedstrijdpaard. Om een jong paard voor te bereiden voordat er een ruiter op gaat (denk aan samen leren werken, wennen aan teugelhulpen, de juiste spieren opbouwen en leren hoe ze te gebruiken, etc.). Of gewoon om je recreatieve bosklosser goed in zijn lijf te laten zitten. Wil je dit zelf graag leren? Of wil je dat ik je paard train aan de hand? Lees meer over Werk aan de hand.
- Werk aan de lange teugel
Een ontzettende leuke, maar minstens zo uitdagende manier om je paard te trainen zonder ruitergewicht. Er zijn talloze redenen waarom je zou kunnen werken aan de lange teugel, maar voor mij persoonlijk is het vooral omdat hierin alles samen komt. Wederzijds vertrouwen en respect, lichaamstaal, intentie, verzameling, precisie, je doet dit echt sámen. Dus met recht de kroon op je relatie!
Lees meer over Werk aan de lange teugel.
- Effectief longeren
Gewoon, je paard een half uur rondjes om je heen laten lopen, toch? Of niet?
Longeren kan heel effectief zijn, je kunt de conditie van je paard verbeteren, stemcommando’s aanleren, je paard soepel en buigzaam maken, de gangen beoordelen en verbeteren, en werken aan de overgangen. Als je dan ook nog balken of zelfs cavaletti toevoegt word het nog leuker en uitdagender en kan het een ontzettend goede aanvulling zijn op je training. Maar je leest het al, simpel rondjes draaien is het niet. Het valt of staat eigenlijk vooral met je eigen houding en de hulpen die je geeft.
Hoe? Boek een longeerles en leer hoe je longeren in kunt zetten ter ondersteuning van je training. De eerste les zal een standaard les van 45 minuten zijn door de uitleg. De lessen daarna duren 30 minuten. Zie hier de tarieven.
- Werken aan de dubbele longe
Heb je het longeren aan een enkele longe onder de knie? En wil je een stapje verder in de training? Aan de dubbele longe kun je nóg effectiever zijn, mits je weet wat je doet. Je hebt in principe 2 teugels, en kunt dus op de cirkel zowel binnen- als buitenstelling vragen. Wist je dat de buitenteugel een belangrijke rol speelt in het rechtrichten van je paard? Eens je het onder de knie hebt kun je de hele rijbak gebruiken om rechte lijnen en cirkels af te wisselen. Dit is ook een goede voorbereiding en afwisseling op het langeteugel werk. Je kunt kiezen of je 30 of 45 minuten les wil, al is de eerste les standaard 45 minuten om een goede start te kunnen maken. Zie hier de tarieven.
Les met je eigen paard
Als je les wil met je eigen paard dan kom ik naar jullie toe, mijn werkgebied ligt in Zuid-Holland, maar daarbuiten is het ook mogelijk om lessen te volgen omdat ik werk met lesroutes. Hierbij worden de reiskosten verdeeld over de deelnemers op zo’n route en op die manier vallen de extra kosten erg mee. Dus woon je in een andere regio, neem gerust contact op. Het kan zijn dat er al een lesroute in jouw omgeving is, maar zelf iets organiseren met een aantal personen kan natuurlijk ook.
Een les kost E40,- en duurt ongeveer 45 minuten.
Woon je buiten een straal van 10km vanaf Vlaardingen (3137 CW) dan komt daar nog een reisvergoeding bij, hier staan de tarieven op een rijtje.
Les met Fenna
In sommige gevallen is het mogelijk om
met Fenna te lessen, bijvoorbeeld als je zelf geen paard hebt, of als je eerst een beetje handig wil worden voor je met je (jonge?) paard gaat beginnen. Misschien twijfel je aan jezelf of je het wel goed doet met jouw paard, dan kun je ook een les bij mij nemen en voelen hoe het is om met een ervaren paard te werken.
De kosten voor een les met Fenna zijn E45,- en de plaatsen zijn beperkt. Voor meer informatie graag even contact opnemen.
Kinderlessen
Voor de kinderlessen die gegeven worden met Fenna is een aparte informatiepagina gemaakt: Kinderlessen