Natural Horsemanship

Een veel gebruikte term. Maar wat betekent de term ‘natural horsemanship’ eigenlijk voor jou? Je paard een touwhalster omdoen en er grondwerk mee doen? Of is het meer dan dat denk je? De invulling ervan is voor iedereen anders, maar de intentie veelal gelijk; we hebben allemaal het beste met ons paard voor! En dus is het enige wat ik hier kan schrijven, wat natural horsemanship betekent voor mij.

 

Natural?

Het begint al met het eerste woord; ‘natural.’ Want hoe natuurlijk is het dat wij alles bepalen voor een paard en dat we er dan ook nog graag op willen rijden? Als je het zo bekijkt is het allemaal niet zo heel erg natuurlijk wat we doen, toch is het geen verkeerd woord. Je kunt namelijk wel bij alles wat je doet, met en voor je paard, nadenken of het past bij de natuur van het paard. Dat begint al met huisvesting, een enorm reservaat kunnen we onze paarden in het kleine Nederland niet bieden, maar je kunt wel zorgen dat er aan bepaalde basisbehoeften van een paard voldaan worden. Denk maar aan contact met soortgenoten, het liefst in een vaste en stabiele kudde, genoeg ruimte om te kunnen bewegen en minimaal iedere 3 uur ruwvoer (of onbeperkt ruwvoer aanbieden). Als je in deze dingen kan voorzien en hier ook nog vrije keus voor het paard aan toe kunt voegen, ben je al een heel eind op weg. Je paard kan zo veel meer zichzelf zijn en de meeste gedragingen die wij als ‘ongewenst’ benoemen zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

 

 

Management, voor een paard?

Dan is er nog het management rondom je paard, voer, hoefverzorging, beweging. Allemaal dingen die bijdragen aan het welzijn van het paard. Een paard wat slecht gevoerd word, niet goed op zijn hoeven staat, of teveel/te weinig beweging krijgt zal niet lekker in zijn vel zitten. Dat kan zich uiten in een gespannen en soms zelfs explosief paard of juist een suf en afwezig paard. Denk je eens in dat je een beetje krappe schoenen aan hebt, dat loopt niet lekker en je gaat compenseren in de rest van je lijf. Bij paarden is dat net zo, daarbij liggen paarden maar een heel klein gedeelte van de dag, dat betekent dus dat ze het grootste deel op hun hoeven staan. Je zal dan maar pijn aan die hoeven hebben! Als eigenaar verdiep ik me dus graag in hoeven en goed hoefmanagement. Hoe zorg ik ervoor dat mijn paard optimaal op haar hoeven staat?

 

Horsemanship

Het tweede woord, ‘horsemanship’ verwoord naar mijn idee onze omgang met het paard. Je timing, gevoel, kennis; alles komt samen in horsemanship. Maar ook hier komt het woord ‘natural’ weer om de hoek kijken, want in alles wat je doet met je paard staat de natuur van het paard voorop. Of je nu enkel met gedrag bezig bent, met dressuur, springen, endurance, of een andere discipline. Het gaat erom of je paard mentaal, emotioneel en fysiek wel kán doen wat jij van hem vraagt. Jarenlang heb ik me vooral gericht op het mentale en emotionele gedeelte van de training. Maar pas toen ik ook het fysieke deel echt goed ging trainen kwam er balans in mijn paard, ze is een stuk vrolijker en staat meer open voor de wereld om zich heen.

 

Natural Horsemanship iets voor jou?

  • Wil je je paard beter leren begrijpen? En zou je willen dat je paard jou ook beter begrijpt?
  • Heb je problemen in de omgang met je paard?
  • Ben je het vertrouwen in je paard een beetje kwijt of is je paard het vertrouwen kwijt?
  • Wil je de band met je paard verbeteren?
  • Ben je al bezig met natural horsemanship, maar denk je dat het allemaal nog wat lichter en fijner kan?
  • Wil je je paard spelenderwijs soepel en sterk maken?
  • Heb je een jong paard en wil je een goede basis leggen?
  • Zou je weleens creatiever willen zijn in de training van je paard?
  • Wil je graag nieuwe dingen leren samen met je paard?

 

Waarom les volgen?

Over paarden raak je nooit uitgeleerd, ook bekende paardenmensen als Pat Parelli, Buck Brannaman, Mark Rashid, Emiel Voest, Cris Irwin en vele anderen, blijven leren en veranderen. Dat maakt ze juist zo
goed!

Toch lijkt dat makkelijker dan het is, wij mensen houden vaak vast aan wat we kennen en blijven al snel in een bekend patroon hangen. Denk maar eens aan het opstijgen, op een manege leerde je vroeger dat dat aan de linkerkant van je paard hoort. Waarom eigenlijk? Het kan net zo goed rechts, en eigenlijk kan het ook beter met een krukje want dat is veel beter voor de rug van je paard. En naast je paard lopen hoort ook aan de linkerkant, toch?
Zo zijn er nog wel meer voorbeelden, maar waar het om gaat is dat je niets leert als je steeds weer hetzelfde doet omdat je het altijd al deed. Het gaat je waarschijnlijk wel makkelijk af, want je doet het al jaren zo, iets nieuws leren is moeilijk en kan zelfs een beetje eng zijn. Het ligt vaak net op of net over het randje van je comfort-zone en daar kun je je best ongemakkelijk voelen. Dat geeft niet, je zult merken dat hoe meer je dat randje opzoekt, des te meer je het oprekt en je comfort-zone steeds groter word. Het mooie is, zo werkt het ook bij je paard! En wat is er nu leuker dan samen leren en groeien?! Ik wil je met alle plezier helpen bij dit proces, kijk maar eens bij de opties die PonyTales te bieden heeft.

 

feb2-2015Lisse4-2014