Grondwerk Basics

Dé online cursus, voor iedereen die alles wil weten over het HOE, WAT en WAAROM van grondwerk. Of je nu wil starten, of graag nog meer verfijning wil, deze cursus gaat je helpen om een solide basis te leggen voor jou en je paard.

Wil jij ook graag in harmonie samenwerken met je paard?

Subtiele signalen van je paard kunnen herkennen en zelf geven?

Heb jij ook het idee dat het werken met je paard lichter kan, maar weet je niet hoe?

Wil je meer plezier maken met je paard?

Basisingrediënten voor harmonie

Harmonie, alleen het woord vind ik al mooi. Is dat niet wat we allemaal willen met ons paard? Samen in harmonie? Ik wel, en het merendeel van de dagen hebben we het aardig voor elkaar, mijn paarden en ik. Maar hé, wij zijn ook maar levende wezens, soms lukt het ook ons even niet ;-).

Voor harmonie tussen mens en paard zijn een paar basis ingrediënten nodig.

 • Compassie
 • Vertrouwen
 • Heldere communicatie
 • Kennis

Die zijn essentieel, al kan je best iets overslaan, maar de kans is heel groot dat je dan later op de route vastloopt. Wat trouwens niet erg is hoor, je kan namelijk ten alle tijde weer terug naar de basis!

Dat is wat grondwerk voor mij is. Door grondwerk heb ik geleerd om oefeningen en problemen te ontmantelen, ze in hapklare brokjes te verdelen en het zo beetje bij beetje op te lossen.

Veilige basis

Hoe fijn is het als je een basis hebt waar je altijd terecht kunt? Waar je een antwoord vind op je vraag, en de oplossing voor je probleem?

En nee, niet op een gouden bordje aangereikt, dat zouden dan wel heel veel bordjes worden als jij net zo bent als ik. Nieuwsgierig en altijd op zoek naar meer kennis, en dat je bij ieder antwoord weer een nieuwe vraag bedenkt.

Nee, een basis waar je zelf antwoorden vind, waar je leert je oefeningen en problemen in stukjes te hakken zodat je stap voor stap weer vooruit kunt.

Dat is wat grondwerk voor mij is. Door grondwerk heb ik geleerd om oefeningen en problemen te ontmantelen, ze in hapklare brokjes te verdelen en het zo beetje bij beetje op te lossen.

Soms is het maar 1 losse schakel in een grote ketting, maak die schakel en je ketting is weer als nieuw. Soms zijn het er meer, maar het feit dat je ze kan herkennen maakt dat je probleem al bijna geen probleem meer is.

De voordelen van grondwerk

Dat zijn er VEEL! En dan heb ik nog niet eens alles benoemd…

 • Het verbetert je eigen lichaamsbewustzijn. 
 • Verbetert jullie communicatie.
 • Het helpt je paard te leren ontspannen.
 • Je werkt aan timing en feel; hulpen worden lichter en preciezer.
 • Je paard leert ook lichter en gevoeliger te reageren.
 • Het verbetert de proprioceptie en coördinatie van je paard.
 • Leuke afwisseling.
 • Het verandert je mindset, het gaat niet meer enkel om doelen behalen, maar tegelijkertijd geeft grondwerk je juist richting en structuur.
 • Jij en je paard leren oplossingsgericht denken en trainen.
 • Je kunt je creativiteit de vrije loop laten.
 • Het vergroot het spelelement in je training.
 • Je kunt je paard onbelast beweging geven, ideaal bij blessures of voor een ‘vrije’ dag.
 • Je paard hoeft niet schoon te zijn, haal jij je paard als moddermonster uit de wei? Geeft helemaal niks, je kan gewoon aan de slag!
 • Werken aan moeilijke zijgangen o.h.z. wordt een stuk makkelijker als je paard vanaf de grond al heeft geleerd wat wijken voor druk inhoud en jij hebt geleerd lichaamstaal in te zetten.  
 • Je kunt werken aan ‘spannende dingen’ (bijvoorbeeld die enge hoek, of een kliko op de hoek van de weg) zonder dat je erop zit.

Testimonials

De ervaring van Nina Smit:
"Omdat ik Eva al wat langer volg was ik enorm benieuwd naar haar grondwerk basics cursus. Ik vind dat Eva uitlegt in begrijpelijke taal en haar schrijfstijl leest heerlijk weg. Dat vind ik vooral bij een on line cursus fijn. 
Doordat er gewerkt wordt met zowel video als tekst weet ze goed het geheel duidelijk te maken.
Al jaren rommelen Dahab en ik wat in de parelli stijl maar hoe tof was het om weer eens terug naar de basis te gaan en weer te kijken hoe het met de verschillende grondwerk oefeningen ervoor staat.
Door de goede opbouw en duidelijke structuur was het makkelijk om elke keer met een stukje ‘huiswerk’ naar mijn paard te gaan. Doordat je elke week een stukje nieuwe stof krijgt te verwerken ga je ook echt oefenen met dat wat die week nieuw is. De app werkt ook perfect op je telefoon dus alles kan ook nog eens gemakkelijk onderweg bekeken worden op een verloren moment of als je bij je paard bent en nog even snel iets wil checken.
Ik kijk uit naar een vervolg op deze cursus om zo stap voor stap onze band nog meer te verbeteren en weer richting het rijden te gaan werken."
De ervaring van Lonneke Boltjes:
"Wat is het fantastisch om online, wanneer en waar ik wil weer even terug te kunnen grijpen op de basis van het grondwerk! Na onze verhuizing moesten we samen toch weer even terug naar die basis, en wat heeft het geholpen!Wat helpt het ons nog steeds om de verbinding te versterken en te verdiepen en te werken aan mentale en fysieke gezondheid. Voorlopig nog niet uitgeleerd!"

Inhoud van de Grondwerk Basics cursus:

 • 6 modules.
 • 32 lessen (af te vinken).
 • Werkbladen en checklists.
 • Stap voor stap uitgelegd.
 • Boordevol duidelijk foto’s.
 • Uitleg-video’s (bij elkaar 1,5 uur!)
 • Handige app, zo kan je altijd en overal verder met de cursus.
 • Exclusieve community voor deelnemers, voor net dat beetje éxtra support.
 • De 1e van een reeks cursussen, in verschillende thema’s.

Hoe het begon…

Als jong meisje had ik een droom, met mijn eigen paard, in vrijheid rijden. Zonder tuig en alsof we samen 1 zijn… Dat paard kwam er, de droom kwam ook uit. Oké, niet vanzelf, daar gingen heel wat uren oefenen, lessen en cursussen aan vooraf. Door mezelf helemaal onder te dompelen in horsemanship was er zo ontzettend veel mogelijk. We reden regelmatig tuigloos, het geeft zo’n ultiem gevoel van vrijheid.

Voor mij dan, maar indirect niet voor mijn paard… Doordat ik haar dressuurmatig geen goede training gaf ging ze fysiek achteruit en zat ze gevangen in haar eigen lichaam. Ze had nooit geleerd hoe ze fijn kon bewegen en wilde dat ook niet graag.
Door een opleiding te volgen die aandacht besteedde aan biomechanica, gezond bewegen, en trainingsprincipes, ging ik het fysieke deel van training ook eindelijk beter begrijpen en ging het steeds beter met mijn paard.

Ze is nog altijd geen bewegingstopper, maar ze is inmiddels 21 jaar en heeft nu meer zin in de training en is fanatieker dan ooit.Ook kan ze meer aan op mentaal en emotioneel vlak, is eindelijk stabiel qua gewicht en niet meer stijf bij het opstarten. Voorheen duurde het minimaal een kwartier voor de stijfheid begon te verdwijnen in de opwarming, nu is ze zoveel losser.
Door efficiënt te trainen op een manier die bij haar past.

En dat is precies wat ik tijdens mijn lessen wil meegeven aan mensen en paarden, het complete plaatje van mentaal, emotioneel en fysiek.

Het complete plaatje is echter zo makkelijk nog niet, en daarom zijn er nu online cursussen bij Ponytales. Zodat je niet alleen praktijklessen kunt volgen, maar ook veel theorie kunt lezen, aantekeningen kunt maken (is altijd zo lastig als je met je paard aan het werk bent ;-)), foto’s met uitleg kunt bekijken en video’s kunt bestuderen. Zo krijg je de informatie van alle kanten binnen en is leren nog makkelijker!

En dat is precies wat ik tijdens mijn lessen wil meegeven aan mensen en paarden, het complete plaatje van mentaal, emotioneel en fysiek.