Singing in the rain

Nou ja, zingen… Ik word niet echt enthousiast als het regent wanneer ik naar buiten moet. Maar paarden hebben zorg nodig en met goede regenkleding valt het vaak toch wel mee. Maar wat doe je als het te nat is om te doen wat je van plan was en de regen al je inspiratie weggespoeld heeft?

Nu loopt Fenna als echte dame niet graag met haar gezicht in de regen en ze doet er werkelijk alles aan om haar achterwerk naar de wind/regen toe te draaien. Dan kan je een dag overslaan (hoewel, met ons klimaat zijn dat al snel meerdere dagen achter elkaar), óf je verzint opdrachten waarbij je paard met dat achterwerk in de wind uitkomt of kan blijven. Heb je gelijk een gerichte uitdaging, dat komt de relatie met je paard weer ten goede, want jij hebt een duidelijk plan voor ogen en daar houden paarden van.

P1030469P1030470P1030471P1030472

Om te beginnen is het slim om te zorgen dat je paard oké is met je regenjas zodat je die aan kan doen waar en wanneer je maar wil. Hoe reageert je paard als je een lange regenjas aan hebt als je naar hem toe gaat? En wat gebeurd er als je die jas uit trekt? En ermee wappert? En als je je paard ermee aait of zelfs inpakt met jouw jas? Pas als je paard dit allemaal prima vind en je geen tekenen van spanning bij hem ziet (let goed op het gezicht van je paard, de mondhoeken, oren en ogen laten duidelijk zien of er sprake van spanning is) kun je erover denken om met die regenjas te gaan rijden. Om er zeker van te zijn dat je paard niet opstijgt als je jas ineens wappert in de wind, kun je bovenstaande oefeningen herhalen in het zadel. Natuurlijk kan het paard dan ook schrikken, maar nu ben je erop bedacht en kun je de oefeningen langzaam opbouwen. Het handigst is dus eigenlijk om de eerste keren met mooi, windstil weer te oefenen, dan zijn paarden zelf vaak ook relaxter en heb je meer kans op succes! Dit stukje zou net zo goed voor een paraplu kunnen gelden trouwens, en voor ieder ander materiaal wat je bedenken kan. De reden dat ik een jas gekozen heb is omdat veel mensen dat over het hoofd zien, ze trekken ineens een lange regenjas aan met slecht weer en dat kan soms mis gaan. Hoe fijn is het als jij je regenjas aantrekt en je paard onverstoorbaar op jou gericht blijft zonder afgeleid te zijn door een wapperende jas?!

P1030316P1030336

Een oefening die je in de regen zou kunnen doen is een vierkant zijwaarts/achterwaarts (onder het zadel of vanaf de grond) maken, hierbij blijft je paard in dezelfde richting kijken zodat het gezicht droog blijft; extra motivatie om niet schuin achterwaarts te gaan! Hoe? Zet 4 pylonnen in een vierkant neer en begin in een hoek naar keuze, ga achterwaarts (buiten de pylonnen om) naar de volgende pylon en ga de pylon net voorbij zodat het hoofd bij de pylon eindigd. Dan zijwaarts langs het vierkant weer tot net voorbij de 3e pylon, vervolgens voorwaarts naar de 4e pylon (stop wanneer je paard helemaal voorbij de pylon is en de pylon net schuinachter het achterbeen is) en als laatste zijwaarts (andere kant als net) terug naar de laatste pylon. Bouw deze oefening langzaam op, is je paard bekend met dit soort puzzels dan kan het wat sneller, maar is het nieuw voor jullie? Neem dan kleine stapjes en geef je paard tijd om na te denken, het vierkant hoeft niet op één dag af, zie het als een puzzel waar je iedere keer wat stukjes aan toevoegt.

Ook leuk zijn overgangen stap-achterwaarts op een rechte lijn (hoefslag), gaat je paard net zo goed achterwaarts als voorwaarts?

En als je paard niet zo graag z’n voorhand verplaatst, zet hem dan zo neer dat het gezicht in de regen is, dan vraag je hem de voorhand te verplaatsen en je eindigt met het gezicht uit de wind/regen. Wedden dat die beloning gewaardeerd word! Als je aan het rijden bent en toch de hoefslag wil volgen, of een buitenrit aan het maken bent, kun je schouderbinnenwaarts en schouderbuitenwaarts afwisselen om de achterhand in de wind te houden, net hoe de wind staat.

Heb je een pedestal, autoband, pallet of iets anders waar je paard op kan staan? Dit kun je natuurlijk ook met achterhand richting de wind doen, oké niet te lang, onze achterhand houd ons iets minder uit de wind en regen dan bij het paard het geval is 😉

Natuurlijk zijn dit geen dingen die je een uur gaat volhouden, daar word niemand blij van en sommigen zijn best zwaar fysiek en/of mentaal gezien. Dan ga je gewoon na een korte sessie samen schuilen bij een pluk hooi, even samen tijd doorbrengen zonder iets te moeten. Paarden vinden dat fijn, samen zijn zonder dat je iets van ze verwacht (wie niet?!), en bovendien is het geluid van malende paardenkaken zo heerlijk rustgevend voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.