Wie is Eva?

Ik ben Eva, moeder van twee superkids, ‘vrouw van…’, ‘mens van…’ én eigenaresse van PonyTales.

profielfoto2
P1210841

Als meisje had ik een droom; zonder tuig rondrijden op mijn eigen pony, en samen zo’n sterke band hebben dat niks onmogelijk is. En inmiddels kan ik wel zeggen dat die droom werkelijkheid geworden is, en wat voelt dat goed! Maar die droom is niet vanzelf uitgekomen, integendeel, het was (en ís) een lange weg, vol met hobbels en bochten die het allemaal wat interessanter maken.

12987216_1682921635294001_7191328333875393925_n

Na 19 jaar leren van, met en over paarden is die droom wel wat veranderd, hij bevat nu meer details en het plaatje ziet er net iets anders uit. Nog steeds een meisje en een pony zonder tuig, alleen loopt het paard niet meer met neus en staart geheven in de wind, maar mooi verzameld en in balans. Dat blijkt wel iets lastiger in de praktijk te brengen, het is een combinatie van natural horsemanship, dressuur en ook nog eens werken aan jezelf. Jarenlang richtte ik mij vooral op de mentale en emotionele kant van het paard, maar op den duur loop je tegen problemen aan als je de fysieke kant te weinig aandacht geeft. En zo verschoof mijn aandacht ook naar de dressuur, gymnastiserende dressuur, en wat vind ik het interessant!  Natural horsemanship met verfijning, dressuur met aandacht voor het karakter en de natuur van het paard.

1240331

In 2016 ben ik gestart met de opleiding Lange Teugel trainer en instructeur bij de NCSAH, onder andere opgericht door Bastiaan de Recht. Een erkende en zeer uitgebreide beroepsopleiding, waarbij veel aandacht is voor de biomechanica van het paard. Daarna ben ik door gegaan met de modules Werk a/d hand, waarbij je vanaf de grond heel effectief en gericht dressuurmatig kan trainen. Zo kan ik niet alleen mijn eigen paard fit en gezond houden, maar kan ik ook anderen beter helpen om hun paard mentaal, emotioneel én fysiek in balans te houden.

Hoe ik hier gekomen ben:

 • Mijn eerste cursus was bij Pieter Baalbergen (oprichter van Terra Natura), hij leerde mij over focus en leiderschap.
 • Een instructrice die mij wegwijs maakte in de beginselen van Emiel Voest, hierbij leerde ik over het gebruik van mijn energie.
 • Pat en Linda Parelli, zij hebben een prachtig programma opgezet wat stap voor stap te volgen is. Met dit programma hebben wij een stabiele basis gelegd in onze communicatie.
 • Een cursus bij Honza Blaha, hij was een enorme inspiratie in het vrij werken met paarden, hij kan spectaculaire dingen, maar niet alles wat hij deed was sámen met het paard. Deze man opende dus op meerdere manieren mijn ogen.
 • Trainingsweek bij Wim Vonck, hier maakten we een beginnetje met klassieke dressuur, Wim had een eigen brug geslagen tussen Parelli en dressuur. Helaas was het voor mij te vroeg en begreep ik het toen nog niet zo.
 • Chris Irwin deed mij op een andere manier naar paarden kijken, zijn methode is verfijnd en gaat vooral over beleefdheid van en naar het paard en over je eigen lichaamshouding en – positie. Erg mooi, en hoewel het al even geleden is dat ik een cursus en lessen heb gevolgd, gebruik ik het geleerde nog altijd.
 • Anna de Winter die mij leert over puzzels en zelfstandigheid.
 • Lessen, clinics en cursus van diverse Parelli instructeurs, ieder heeft wel zijn/haar eigen specifieke focus en van allemaal heb ik veel geleerd.
 • Centered riding lessen van verschillende instructrices om mijn eigen zit te verbeteren.
 • Pilates voor mijzelf, weten hoe je eigen lijf functioneerd is echt een must!
 • Lessen in Academische dressuur.
 • Verschillende Horsemanship instructeurs als Janneke Buddendijk en Niek Elings gaven mij weer net iets andere inzichten. Soms is een frisse kijk op iets wat je al denkt te weten heel fijn en ga je met sprongen vooruit.
 • Les bij Noor Tanger, zij wakkerde de interesse in dressuur nog meer aan door mij er op een andere manier naar te laten kijken.

En naast die hele lijst is het vooral een kwestie van kijken, voelen, ervaren, boeken lezen, en LUISTEREN. Luisteren naar je paard en naar jezelf.