Werk aan de hand

Werk aan de hand is een ontzettend handige en nuttige vorm van trainen voor álle paarden. Je kan je paard hiermee heel goed en gericht gymnastiseren, aan de motoriek werken en je paard sterker maken; Pilates voor paarden dus. En dat in de juiste opbouw.Dus eerst een ontspannen paard wat de hulpen begrijpt en daar goed op reageert. Dan de souplesse en de fijne motoriek, en als laatste krachttraining. M

“Maak van je paard eerst een ballerina en dan pas een bodybuilder.”   (Bron: NCSAH)

Werk aan de hand is voor alle paarden een goede aanvulling, of je nu een jonkie hebt die je een goede voorbereiding wil geven, een ouder paard die je graag een soepele oude dag wil bezorgen, of een sportpaard die wel wat afwisseling in training kan gebruiken. Oh en natuurlijk ook voor de trouwe bosklossers die alleen recreatief bereden worden, juist die paarden kunnen het goed gebruiken. Want alle paarden die een ruiter (gaan) dragen hebben een goed spierkorset nodig.

Voor paarden die moeten revalideren kan dit echt een heel goede therapie zijn, afhankelijk van de blessure natuurlijk, en altijd in overleg met de behandelend arts. Veel blessures ontstaan door een verkeerd bewegingspatroon en onbalans. Als je je paard vanaf de eerste revalidatie-stappen kunt leren hoe het zijn lijf goed in kan zetten en hoe het in balans kan bewegen heb je veel meer kans op een goed en blijvend herstel.

Voor jou is trouwens ook een goede training, behalve dat je naast je paard loopt en dus je cardio workout gelijk hebt gehad, train je ook je oog en je ruitergevoel. Je ziet namelijk naast je wat je vanuit het zadel voornamelijk voelt en dat helpt enorm.
Ook is je eigen houding heel belangrijk, altijd als je met paarden bezig bent, maar je kunt niet van je paard verwachten als een ballerina te bewegen als jij als een houten klaas rond stampt. Nu hoef je niet gelijk in een tutu naast je paard te gaan dansen, maar beeld je eens in dat je samen een mooie dans uitoefent en geef het goede voorbeeld aan je paard. Je lichaamstaal is een heel belangrijk onderdeel van werken met paarden, leer jezelf daar bewust mee om te gaan.

Nog even de voordelen op een rijtje:

  • Op een voor het paard begrijpelijke manier (leren) werken met de mens. Het geeft veel vertrouwen om náást elkaar te werken, vooral voor jonge en getraumatiseerde paarden.
  • Met gerichte oefeningen maak je je paard soepeler en sterker in relatief korte tijd (superhandig als je een keer wat minder tijd hebt)
  • Het is heel goed om ook onbelast te trainen, een paar dagen in de week niet op maar naast je paard zal zijn lijf ten goede komen. Goed voor de doorbloeding en spieren krijgen zo goed de kans om te ontwikkelen.
  • Onbelast trainen is makkelijker voor een paard dus kun je beter werken aan zware oefeningen en verzameling, die kun je daarna mooi vanuit het zadel op gaan pakken.
  • Je leert meer over de training in het algemeen doordat je naast je paard loopt en zo vanuit een andere hoek kunt zien wat er gebeurt, bijvoorbeeld wat gebeurd er in het lichaam bij een schouderbinnenwaarts of een appuyement. En dit komt je ruitergevoel ten goede.
  • Je eigen conditie en coördinatie wordt er beter van.
  • Afwisseling! Worden we er niet allemaal blij van om zo nu en dan iets anders te doen?